6 tips om klachten aan je diabetische voet te voorkomen

[vc_row type=”vc_default” margin_top=”0″ margin_bottom=”5″ css=”.vc_custom_1641483586434{margin-bottom: 5px !important;}”][vc_column][vc_column_text]Hebben voeten en diabetes iets met elkaar te maken? Jazeker, de diabetische voet is kwetsbaar en heeft daarom extra aandacht nodig. Daarom geven we je graag een aantal tips om voetklachten bij diabetes te voorkomen (en te behandelen).

 

Tip 1: dagelijkse controle

Door je diabetes kunnen bloedvaten en zenuwen in je voeten beschadigen. Er stroomt minder bloed naar je tenen en je hebt minder gevoel in je voeten. Daardoor zul je niet zo snel merken dat je schoenen schuren of te strak zitten. Of, wanneer je op blote voeten loopt, je in iets scherps trapt. Eenmaal ontstane wondjes ontsteken sneller en genezen langzamer. Controleer je voeten daarom elke dag op wondjes, blaren, eeltplekken of andere ongeregeldheden.

 

Tip 2: hygiëne is extra belangrijk voor de diabetische voet

Natuurlijk zou een goede dagelijkse hygiëne voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn, maar voor jou als diabetespatiënt is het extra belangrijk. Was je voeten elke dag met lauw water en weinig zeep. Droog ze goed en deppend (niet wrijven!) af en vergeet vooral de plekjes tussen je tenen niet. Doe iedere dag schone sokken, het liefst van wol of katoen, aan.

 

Tip 3: draag de juiste schoenen

Juist omdat het gevoel in je voeten minder kan zijn, is het van groot belang dat je goede schoenen met de juiste pasvorm draagt. Leren schoenen hebben hierbij de voorkeur omdat bij dit materiaal de kans dat je blaren, likdoorns of eeltplekken ontwikkelt minder groot is. Controleer ook de binnenkant van de schoenen op naden en randjes die irritatieplekjes op je voeten kunnen veroorzaken. Het is het prettigst voor je voeten wanneer je minimaal drie paar schoenen hebt, zodat je deze elke keer kunt afwisselen.

 

Tip 4: voetengym

Om de doorbloeding in je voeten zo optimaal mogelijk te houden, is het belangrijk dat je voeten in beweging blijven. Moet je lang staan? Maak dan kleine pasjes, of ga iedere keer een beetje anders staan, zodat er niet voortdurende op dezelfde plek druk op je voeten wordt uitgeoefend. Als je zit kun je af en toe ‘voetengym’ doen: trek je tenen afwisselend naar je toe en duw ze van je af of draai vanuit je enkels rondjes met je voeten. Moet je lang zitten? Leg je voeten dan wat hoger.

 

Tip 5: wees zuinig op je bloedvaten

Houd je bloedvaten zo gezond mogelijk door verantwoord en gevarieerd te eten, voldoende te bewegen, niet te roken en grote uitschieters in je bloedsuikerwaarden te voorkomen.

 

Tip 6: herken de alarmsignalen

Als medisch voetzorgverlener ben ik (onder andere) gespecialiseerd in het behandelen en verzorgen van de diabetische voet. Niet alleen voor de reguliere verzorging en het knippen van je teennagels, maar ook wanneer je wondjes, blaren, roodheid, jeuk, schilfering of een ontsteking aan je voeten ontdekt. Herken die signalen en neem zo snel mogelijk contact met me op. Met een snelle behandeling kunnen we veel narigheid voorkomen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner css=”.vc_custom_1474099857231{padding-top: 30px !important;padding-bottom: 30px !important;}”][vc_column_inner width=”2/3″ offset=”vc_col-lg-offset-2 vc_col-lg-8 vc_col-md-offset-2 vc_col-md-8 vc_col-sm-offset-2″][dt_fancy_separator separator_color=”accent” line_thickness=”3″][dt_fancy_separator separator_color=”accent” line_thickness=”3″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]