6 voetproblemen die het meest voorkomen

[vc_row type=”vc_default” margin_top=”0″ margin_bottom=”5″ css=”.vc_custom_1641483586434{margin-bottom: 5px !important;}”][vc_column][vc_column_text]Wist je dat maar liefst 57% van alle mensen ooit met voetproblemen te maken krijgt? Grote kans dat jij dus ook weleens pijnlijke voeten hebt gehad. Of misschien op dit moment zelfs nog hebt. Ik heb de meest voorkomende voetklachten die ik als medisch voetzorgverlener tegenkom voor je op een rijtje gezet.

 

Welke voetproblemen ziet een medisch voetzorgverlener het meest?

De mensen die voor een behandeling naar mijn praktijk komen, hebben zogenoemde ‘risicovoeten’. Dit zijn voeten die vanwege hun diabetes, reuma, spasmes en/of kanker kwetsbaar zijn en extra verzorging nodig hebben. Hierbij kun je denken aan klachten van:

– minder gevoel door zenuwschade

– slecht genezende wondjes

– veranderde drukverdeling onder de voet

– stijfheid van gewrichten

– kwetsbare huid en nagels

– hand- en voetsyndroom

 

Hoe weet je of je zenuwschade hebt?

Zenuwschade of ‘neuropathie’ is vaak een gevolg van diabetes. Door een verslechterde bloedcirculatie krijgen zenuwcellen niet de benodigde voedingsstoffen en raken ze beschadigd. Daarnaast is het ook een vaak voorkomende bijwerking van chemotherapie die gegeven wordt in de strijd tegen kanker. De neuropathie zorgt voor minder gevoel in de voet, waardoor je een steentje in je schoen bijvoorbeeld niet voelt. Wondjes of blaren die hierdoor ontstaan, voel je ook niet. Dat kan voor vervelende ontstekingen zorgen, die uiteindelijk zelfs tot amputatie kunnen leiden. Met mijn kennis over behandeling en verzorging hoeft het in de meeste gevallen niet zo ver te komen.

 

Wat kun je doen tegen slecht genezende wondjes?

Slecht genezende wondjes zijn ook vaak het gevolg van diabetes (vanwege de slechte doorbloeding of zenuwbeschadiging), maar zien we ook vaak bij de reumatische voet en de oncologische voet. Ook hier is het advies om niet zelf te gaan ‘dokteren’. Je voet heeft professionele behandeling en verzorging nodig om het genezingsproces te bevorderen.

 

Wat houdt een veranderde drukverdeling onder de voet in?

Mensen met reuma hebben vaak voetproblemen. Eén van de voetklachten die vaak voorkomen zijn opgezwollen gewrichten en vergroeiingen. Dat kan een veranderde drukverdeling onder de voet geven. Goed passende schoenen zijn daardoor lastiger te vinden. Het gevaar is dat er daardoor sneller nagelafwijkingen, blaren, wondjes of infecties kunnen ontstaan. Met de juiste technieken kan ik die behandelen.

 

Zorgt stijfheid van de gewrichten voor pijnlijke voeten?

Stijve gewrichten zie je vooral bij mensen met reuma, maar het kan ook veroorzaakt worden door artrose of hielspoor. Stijve gewrichten zijn ook vaak pijnlijk en zorgen voor zere voeten. De voet kan namelijk niet meer goed worden afgewikkeld waardoor pijnlijke drukpunten, en op den duur zelfs wondjes of ontstekingen, kunnen ontstaan. Met een goede behandeling, eventueel in samenwerking met een podotherapeut, kan veel narigheid voorkomen worden.

 

Kan ik mijn kwetsbare huid en nagels zelf verzorgen?

Wanneer die kwetsbare huid en nagels het gevolg zijn van een spastische voet of medicatie tegen kanker, doe je er verstandig aan om deze te laten behandelen en verzorgen door een medisch voetzorgverlener. Die weet precies wat ze kan doen om je voetproblemen op te lossen en pijn te verlichten. De kans is groot dat je die kennis zelf niet hebt en dat je meer kwaad doet dan goed.

 

Wat is het hand- en voetsyndroom?

Bepaalde soorten chemotherapie kunnen als bijwerking het hand- en voetsyndroom geven. De huid voelt branderig aan en kan rood en opgezwollen zijn. Huid en nagels kunnen zelfs gaan ontsteken. Preventieve voetzorg door een medisch voetzorgverlener kan wondjes, drukplekken en nagel- en huidaandoeningen zo mogelijk voorkomen.

 

Neem contact op met een specialist

Als medisch voetzorgverlener ben ik gespecialiseerd in de diabetische, reumatische, spastische en oncologische voet. Heb je daarmee te maken? Laat je voeten dan vooral over aan de specialist. Neem gerust eens contact op voor een deskundig advies.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner css=”.vc_custom_1474099857231{padding-top: 30px !important;padding-bottom: 30px !important;}”][vc_column_inner width=”2/3″ offset=”vc_col-lg-offset-2 vc_col-lg-8 vc_col-md-offset-2 vc_col-md-8 vc_col-sm-offset-2″][dt_fancy_separator separator_color=”accent” line_thickness=”3″][dt_fancy_separator separator_color=”accent” line_thickness=”3″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]