Veelgestelde vragen over diabetische voet

[vc_row type=”vc_default” margin_top=”0″ margin_bottom=”5″ css=”.vc_custom_1641483586434{margin-bottom: 5px !important;}”][vc_column][vc_column_text]Diabetes kan alleen meer lichamelijke gevolgen hebben. Zo ook in je voeten. Dit wordt diabetische voet genoemd. De gevolgen van diabetes in je voeten ontstaan vaak over langere tijd, waardoor je ze soms niet direct herkent. Door je voeten regelmatig te laten controleren, kun je klachten in je voeten – die erg ingrijpend kunnen zijn – voorkomen. Francisca van Medische Pedicure Francisca beantwoordt de meest gestelde vragen over diabetische voet

Welke klachten kunnen er ontstaan?

Wanneer je klachten krijgt in je voeten die ontstaan door diabetes, wordt dit ook wel diabetische voet genoemd. De voornaamste klachten die je krijgt hebben te maken met het beschadigen van bloedvaatjes en zenuwen. Hierdoor kan bloed minder goed doorstromen naar de voeten. Het gevolg hiervan is dat het gevoel in je voeten ook kan afnemen, waardoor je bijvoorbeeld minder voelt in je tenen, koude voeten hebt of ongemerkt loopt met wondjes of blaren. De genezing van deze wondjes verloopt vervolgens ook minder goed door de verminderde doorbloeding.

Wanneer ontstaan deze klachten?

In de meeste gevallen ontstaan de klachten pas later. Een wondje krijgt bijvoorbeeld niet de juiste aandacht, waardoor deze verkeerd heelt. Het kan ook gebeuren dat je ter compensatie van ongemakkelijke plekken in de voet net anders gaat lopen, waardoor er eeltplekken kunnen ontstaan. Onder deze eeltplekken kunnen vervolgens ontstekingen ontstaan die je pas in een later stadium ontdekt.

Kan ik mijn voeten laten behandelen?

Diabetes maakt je voeten extra kwetsbaar waardoor de klachten vaak voorzichtig en over een langere periode ontstaan. Medische pedicure is daarom vooral gericht op twee onderdelen. Ten eerste het behandelen van bestaande klachten en deze zo veel mogelijk te verlichten, zoals het behandelen van wondjes en beschadigingen aan de voeten. Ten tweede richt medische pedicure zich op het voorkomen van nieuwe klachten. Problemen kunnen eerder gesignaleerd worden waardoor de kans op voetproblemen afneemt.

Wat kan ik naast de behandeling doen?

Bij een behandeling van diabetische voet krijg je altijd advies over hoe je jouw voeten zelf kunt verzorgen. Dit advies is volledig op maat. Schoenen, houding en het ontstaan/verloop van de klachten verschillen allemaal per persoon. Daarom is het belangrijk om je voeten regelmatig te laten controleren bij de

Hoe kan ik mijn voeten het beste zelf verzorgen?

Er zijn een aantal adviezen die gelden in de meeste gevallen. Door hierop te letten, kun je zelf het ontstaan van klachten verminderen.
– Zorg voor goede schoenen die niet knellen of druk op de verkeerde plekken uitoefenen
– Laat regelmatig je voeten controleren. Zo kun je wondjes, eelt en andere problemen vroeg identificeren en op de juiste manier laten behandelen.
– Voorkom overbelasting zo veel mogelijk. Loop bijvoorbeeld niet te lang op blote voeten.

De beste aandacht voor je voeten

Je kunt jouw voeten altijd laten verzorgen bij Medische Pedicure Francisca. Het is belangrijk om de juiste aandacht aan je voeten te blijven geven, zeker wanneer je diabetes hebt. Op deze manier kun je problemen voorkomen zo ervoor zorgen dat je zo min mogelijk pijn hebt bij het lopen. Dat is natuurlijk wel zo prettig. Neem contact op om jouw afspraak te maken![/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1594652840166{padding-bottom: 50px !important;}”]

Pedicure!

Komt het bovenstaande scenario jou bekend voor? Kom dan langs voor een pedicure! Tijdens de basisbehandeling maak ik jouw voeten helemaal klaar voor de zomer. De behandeling bestaat uit het knippen en polijsten van de nagels, het reinigen van de nagelomgeving en het verwijderen van eelt. Heb je kloven, likdoorns of ingegroeide nagels? Geen probleem. Deze worden ook behandeld.

Voettip!

Wist je dat jouw voet in de loop van de dag met bijna vijf procent in volume toe neemt? Een verfrissend voetenbadje is dan geen overbodige luxe! Maar let op: bij wondjes is het niet verstandig om een voetenbad te nemen. Hiermee belemmer je het genezingsproces van het wondje en de huid eromheen. Mensen met diabetes worden afgeraden om een voetenbad te nemen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner css=”.vc_custom_1474099857231{padding-top: 30px !important;padding-bottom: 30px !important;}”][vc_column_inner width=”2/3″ offset=”vc_col-lg-offset-2 vc_col-lg-8 vc_col-md-offset-2 vc_col-md-8 vc_col-sm-offset-2″][dt_fancy_separator separator_color=”accent” line_thickness=”3″][dt_fancy_separator separator_color=”accent” line_thickness=”3″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]