Tips over voetschimmel en zwemmerseczeem

[vc_row type=”vc_default” margin_top=”0″ margin_bottom=”5″ css=”.vc_custom_1641483586434{margin-bottom: 5px !important;}”][vc_column][vc_column_text]Voetschimmel is een voetkwaal die relatief vaak voorkomt en diverse ongemakken veroorzaakt. De huid wordt beschermd door een vetlaagje, welke ervoor zorgt dat schimmels, die overal zitten, de huid niet kunnen binnendringen. Soms werkt deze bescherming minder goed en dringt de schimmel toch de huid binnen. Een andere benaming voor voetschimmel is zwemmerseczeem, omdat een voetschimmel vaak opgelopen door blootvoets te lopen in het zwembad. Wat voetschimmel is, hoe deze te behandelen en, belangrijker, te voorkomen dat je voetschimmel oploopt, lees je hieronder.

De symptomen van voetschimmel en zwemmerseczeem

Je loopt voetschimmel vaak op in zwembaden en gemeenschappelijke douches, waar vochtige blote voeten veel voorkomen. Je kunt een voetschimmel echter ook oplopen door het dragen van slecht ventilerende schoenen. De symptomen van voetschimmel zijn:

 • Kloven, barsten en schilfers
 • Jeuk, pijn of een branderig gevoel
 • Roodheid
 • Blaasjes waar helder vocht uitkomt

Voetschimmel voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, regelmatig een bezoekje brengen aan de medisch pedicure/voetzorgverlener is daarom ook aan te raden. De medisch pedicure/voetzorgverlener kan een voetschimmel op tijd te herkennen. Door snel een behandeling te starten kan de infectie tegen worden gegaan. Daarnaast kun je zelf ook veel doen om besmetting met een voetschimmel te voorkomen:

 • Was je voeten met weinig tot geen zeep
 • Gebruik geen desinfecterende zeep
 • Draag ventilerend schoeisel en wissel ook deze regelmatig
 • Spoel eventuele zeepresten altijd goed na
 • Droog je voeten goed af
 • Laat voeten goed nadrogen voordat je je sokken en schoenen aantrekt
 • Draag dunne (katoenen) sokken, die goed vocht opnemen, en verschoon deze dagelijks
 • Draag badslippers in openbare ruimtes als zwembaden, sauna’s en kleedkamers

Toch voetschimmel opgelopen?

Voetschimmel kan zelf behandeld worden door je voeten te behandelen met een anti-schimmelzalf of -poeder. Behandel daarnaast ook je schoenen met een anti-schimmelmiddel, anders is het dweilen met de kraan open en besmet je je voeten telkens opnieuw. Trek vaker schone sokken aan en was je sokken op minimaal 60 graden om de schimmelsporen te doden. Als de schimmel niet overgaat of steeds terugkomt, is het verstandig om contact op te nemen met een huisarts.

Voetschimmel als terugkerend probleem

Wie eenmaal een voetschimmel en zwemmerseczeem heeft opgelopen kan opnieuw last krijgen van een schimmelinfectie. Zelfs na een geslaagde behandeling! Dit kan komen door het niet goed naleven van de bovengenoemde adviezen, maar er is ook sprake van een verhoogde gevoeligheid voor het krijgen van een voetschimmel. Bij sommige mensen stat de kleine teen scheef en buigt deze teveel naar binnen. Daardoor is het soms lastig om de tussenliggende ruimte goed droog te houden. Juist in deze ruimte treedt er dan makkelijk een nieuwe schimmelinfectie op. Blijf de gegeven tips altijd navolgen, geef je voeten extra aandacht en voorkom een nieuwe besmetting.

Heb je vragen naar aanleiding deze tips of wil je een afspraak maken, neem dan contact op via het contactformulier op onze website![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner css=”.vc_custom_1474099857231{padding-top: 30px !important;padding-bottom: 30px !important;}”][vc_column_inner width=”2/3″ offset=”vc_col-lg-offset-2 vc_col-lg-8 vc_col-md-offset-2 vc_col-md-8 vc_col-sm-offset-2″][dt_fancy_separator separator_color=”accent” line_thickness=”3″][dt_fancy_separator separator_color=”accent” line_thickness=”3″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]