Hardlopen en voetverzorging

[vc_row type=”vc_default” margin_top=”0″ margin_bottom=”5″ css=”.vc_custom_1641483586434{margin-bottom: 5px !important;}”][vc_column][vc_column_text]Hardlopen is lekker, gezond en ontspannend. Even je hoofd leegmaken en in beweging komen – dat is voor iedereen goed! Alleen heeft hardlopen wel extra impact op de knieën en voeten. Hardlopers krijgen regelmatig klachten die daaraan gerelateerd zijn. Hoe zorg je ervoor dat je dit voorkomt of vermindert als je ze al hebt?

1. Techniek

Je voeten dragen je volledige lichaamsgewicht. Als je deze extra gebruikt, bijvoorbeeld door de sport die je doet, kun je sneller klachten ervaren. Dit gebeurt als je je voeten voor het zwaartepunt neerzet. Als je dit doet, krijgt je lichaam een flinke schok te verwerken. Naar schatting is dit zo’n 3,5 keer je lichaamsgewicht. Een persoon van 70 kg krijgt dus een druk van 230 kg te verwerken. Het is daarom belangrijk om jezelf een goede techniek aan te leren als je een hardloper bent.

2. Blaren

Iedere hardloper heeft er wel eens last van: blaren. En voordat je met een naald in de weer gaat, zijn er een aantal dingen die je moet weten. Ziet de blaar er schoon en dicht uit, dus zonder dat er vocht uitlekt? Probeer de blaar dan heel te laten. Dit voorkomt ontstekingen. Lukt dit niet? Zorg er dan voor dat je de blaar met een steriele naald doorprikt en goed ontsmet. Plak de blaar daarna af met een steriel gaasje en een pleister.

Digitale afdruk

De scan maakt een nauwkeurige digitale afdruk van de voeten. Deze afdruk vormt de basis om de zolen te ontwerpen. De specialist maakt er een mal van en giet het materiaal daarin. Zo ontstaat er een zool die geschikt is voor de stand van de voeten. De steunzolen zijn verkrijgbaar in materialen zoals kurk, leer en schuimrubber.

3. Zweet

Als hardloper zweet je flink, dus ook je voeten. Je hardloopschoenen zijn daardoor al snel een broeinest van bacteriën en schimmels. Het is daarom verstandig om je hardloopschoenen zo snel mogelijk uit te trekken na het rennen. Hiermee verklein je de kans op ontstekingen en schimmels. Zorg er ook voor dat je hardloopschoenen de kans hebben om te drogen voordat je ze gebruikt. Smeer je voeten ook regelmatig in met een goede, vochtinbrengende crème. Hiermee voorkom je eelt en kloven.

4. Nagels

De druk op de voorvoet tijdens het hardlopen kan voor ingegroeide teennagels zorgen. Te kleine schoenen leiden tot blauwe nagels door bloeduitstortingen onder de nagel. Als dat gebeurt, ervaar je een zeurende pijn bij iedere stap. Hardlopen gaat daardoor minder goed. Het is daarom belangrijk om te investeren in goed passende hardloopschoenen. Een goede tip is om je hardloopschoenen een maat groter te kopen. Zorg ervoor dat je ongeveer één centimeter ruimte hebt bij je tenen.

5. Eelt

Je vraagt best wat van je voeten als je gaat hardlopen. Je voeten hebben hiervoor een soort verdedigingsmechanisme in de vorm van eelt, om zichzelf te beschermen. Eelt vormt zich vaak op de hiel, onder de bal van de voet en aan de zijkant van de grote teen. Hierdoor kunnen blaren ontstaan. Je kunt beginnende eelt makkelijk zelf verwijderen met een voetenbadje en een puimsteen. Maar als je veel last hebt van eelt, is het verstandig om regelmatig naar een medisch pedicure te gaan.

Medisch Pedicure Francisca

Als hardloper doe je er goed aan om regelmatig de medisch pedicure te bezoeken voor professionele voetverzorging. Van ingegroeide nagels tot de behandeling van eelt: zo zorg je ervoor dat je weer op goede voet verder kan. Ook als je geen voetproblemen hebt, ben je welkom bij mij in de praktijk![/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1654091691802{padding-bottom: 50px !important;}”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner css=”.vc_custom_1474099857231{padding-top: 30px !important;padding-bottom: 30px !important;}”][vc_column_inner width=”2/3″ offset=”vc_col-lg-offset-2 vc_col-lg-8 vc_col-md-offset-2 vc_col-md-8 vc_col-sm-offset-2″][dt_fancy_separator separator_color=”accent” line_thickness=”3″][dt_fancy_separator separator_color=”accent” line_thickness=”3″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]