Wanneer je last hebt van pijnklachten aan je voeten, hoef je hier niet mee rond te blijven lopen – letterlijk en figuurlijk. Er zijn zoveel mogelijkheden om de pijn te verlichten of volledig te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld met een orthese. Een orthese? In dit blogartikel lees je alles over dit begrip!
Wat is een orthese?
Een orthese is een hulpmiddel dat uitwendig wordt gedragen. Het wordt gebruikt om afwijkingen te corrigeren of pijnlijke punten te stillen. In de pedicurewereld functioneert het vooral als een extra teenstuk of teenspalk. Een orthese kan van verschillende soorten rubber zijn gemaakt. Zo is een corrigerende orthese bijvoorbeeld harder dan een drukverdelende. Dit is afhankelijk voor welke klacht het moet worden gemaakt.
Bij welke klachten kan het helpen?
Voetklachten waarvoor het teenstukje kan worden ingezet, zijn:
- Hamer-, klauw- of ruitertenen
- Likdoorns die tussen of op je tenen zitten
- Hallux valgus (vergroeide teen)
- Het voorkomen van standafwijkingen
- Scheefstand van je tenen
- Drukplekken
- Beknelde zenuw in je voorvoet
Is er een verschil tussen een orthese en prothese?
Tussen deze twee begrippen zit zeker verschil. Een prothese is een kunstmatige vervanging van een missend lichaamsdeel. Een orthese is daarentegen geen vervanging, maar een toevoeging die bedoeld is om een lichaamsdeel te ondersteunen, corrigeren of beschermen. Het kan daarom voor verschillende doeleinden worden ingezet.
Doet dragen ervan pijn?
Dit mag nooit het geval zijn bij een siliconen orthese. Het is belangrijk dat het teenstukje comfortabel aanvoelt, omdat het er ook voor moet zorgen dat het je aanwezige pijn verlicht. Wel is het vaak zo dat je eraan moet wennen. Probeer hem daarom elke dag te dragen. Wanneer je toch enige irritatie voelt, doe hem dan even af. Na een uur kun je het weer terugplaatsen. Na ongeveer twee weken moeten je tenen volledig gewend zijn. Zo niet, neem dat altijd contact op met de specialist!
Tips voor thuis
Om het gebruik van een orthese zo aangenaam mogelijk te houden en de kwaliteit te bewaren, zijn er een aantal dingen die je thuis kunt uitvoeren:
- Tip 1: maak hem dagelijks schoon met water en milde zeep.
- Tip 2: draag het stukje vooral overdag. Dan komt de therapie het beste uit de verf.
- Tip 3: wanneer het aanbrengen stroef gaat, kun je een beetje talgpoeder op je orthese doen.
- Tip 4: laat het teenstukje nooit in de buurt komen van hele warme bronnen.
- Tip 5: draag goed passende schoenen die stevigheid bieden voor je voeten. Op die manier blijft het stukje op zijn plek.