Reuma in je voeten? Dit kun je doen!

Pijnlijke, stijve voeten, opgezwollen gewrichten, vergroeiingen in je tenen of andere delen van je voeten. Kun jij deze klachten afvinken? Dan heb je misschien reuma. De klachten kunnen grote impact hebben op je leven. Lopen, staan, sporten of dansen gaat een stuk moeizamer. In dit artikel geven we je graag tips mee om voetklachten bij reuma te voorkomen of te verlichten!

Tip 1: op pad voor schoenen

De juiste schoenen dragen is altijd belangrijk voor je voeten, maar al helemaal wanneer je kampt met reuma. Wanneer je sneakers of laarzen pijn doen na een tijd lopen, ga dan op zoek naar andere schoenen. Denk hierbij om de juiste pasvorm. Er moet genoeg ruimte zijn voor je tenen en een ruime hak die niet te hard of zacht is. Daarnaast werkt een stevige loopzool ontlastend voor je voeten.

Tip 2: zorg voor goede sokken

Maar voordat je je schoenen aantrekt, mogen je sokken natuurlijk niet ontbreken. En ook daarover mag worden nagedacht! Je voeten kunnen erg gevoelig worden door reuma. Strakke sokken met naden zijn dan waarschijnlijk niet comfortabel. Kies daarom voor elastische, naadloze sokken van katoen. Deze stof ventileert ook goed. Dat voorkomt weer wonden.

Tip 3: op blote voeten lopen? Liever niet!

Soms kan het een heerlijk vrij gevoel geven om op blote voeten te lopen. Maar bij reuma is dit niet aan te raden. Je gewrichten zijn wellicht al vergroeid, waardoor ze belasting niet goed meer aankunnen. Daarom hebben je voeten bij het lopen toch echt ondersteuning nodig. Je houdt dan pijnlijke drukplekken buiten de deur en het verlicht!

Tip 4: Wassen, smeren, knippen

Naast goede schoenen en sokken, mag een goede voetverzorging ook niet ontbreken. Reumatische voeten zijn gevoelig voor ontstekingen. Om de kans kleiner te maken op klachten, begin dan met dagelijks wassen. Het liefst zonder zeep, zodat je geen vervelende reacties krijgt. Droog je voeten na het wassen goed af (ook tussen de tenen!) en smeer ze in met een lekkere lotion of olie op hydrofiele basis. Dit remt ontstekingen.

Tip 5: Kies voor een medische behandeling

Reuma is zeer onvoorspelbaar. De zwellingen, stijve voeten of knobbels of de pijn kunnen zomaar opspelen. Door de vorige tips te volgen, zorg je ervoor dat de aandoening draaglijker wordt. Maar voor een langere verlichting is een professionele medische behandeling vaak waardevol. Bij Medisch Pedicure Francisca help ik je graag verder. Ik verzorg en behandel je reumaklachten. Ook eventuele likdoorns, eelt of nagelvervoming neem ik onder handen. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact op!