Veelgestelde vragen over holvoeten en platvoeten

[vc_row type=”vc_default” margin_top=”0″ margin_bottom=”5″ css=”.vc_custom_1641483586434{margin-bottom: 5px !important;}”][vc_column][vc_column_text]Platvoeten, holvoeten of normale voeten… Weet je welke voet jij hebt? Na het lezen van dit artikel heb je daar vast een idee bij. Je hebt dan niet zozeer een verkeerde voet. Iemand met normale voeten kan ook klachten hebben. Alleen kan elke voet zo zijn eigen specifieke klachten hebben. Hier lees je wat het verschil is en wat je kunt doen als je klachten ervaart.

Wat zijn holvoeten en platvoeten?

Bij een holvoet ervaar je druk op twee plaatsen: de hak en de voorvoet. Holvoeten worden gekenmerkt door een hoge wreef. Het middelste deel van de voet komt hierdoor niet op de grond. Je staat daardoor een stuk minder stevig, omdat je een gebrek aan steunpunten hebt. Je moet daarom meer draaien en schuiven met de voet om stevig te kunnen staan.

Bij een platvoet is de boog een de binnenkant van de voet ingezakt of helemaal verdwenen. Hierdoor ontstaat er druk op de hak. Deze plek bevindt zich ongeveer op tweederde van het buitenste deel van de voet. De voet is doorgaans flexibel genoeg, alleen zijn de spieren een stuk slapper. Platvoeten zijn een normaal verschijnsel bij kinderen. Als ze ouder worden, verdwijnt dit meestal. Een platvoet kan ook worden veroorzaakt door een vergroeiing tussen twee botten in de achtervoet, of door artrose.

Welke klachten ontstaan door holvoeten en platvoeten?

Mensen met platvoeten ervaren sneller vermoeidheid in de benen en voeten, omdat de druk van het lichaam over de hele voet is verspreid. Het zorgt namelijk voor overbelasting van spieren, pezen en gewrichten. De pijn kan zich verspreiden naar de binnen- en buitenkant van de enkel, knieën, heupen, rug, en zelfs de nek!

Bij holvoeten kantelt de voet sneller tijdens het lopen. Je merkt dit in sommige gevallen ook aan de stand van de benen. Deze kunnen namelijk een O-stand aannemen. Mensen met holvoeten krijgen bovendien soms pijn in de peesplaat onder de voet, de achillespees of onder de voorvoet. Ook komt er een knobbel achterop het hielbeen.

Welke remedie is er voor holvoeten en platvoeten?

Voor zowel holvoeten als platvoeten is er medische ondersteuning. Een fysiotherapeut of podotherapeut kan helpen om de voet recht te krijgen, de stabiliteit te verbeteren en drukplekken te ontlasten. Speciale steunzolen corrigeren de voet of helpen de klachten te verminderen. Een medisch pedicure behandelt de klachten die door een verkeerde stand van de voeten zijn veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan een orthese bij drukplekken of een behandeling tegen eelt. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op![/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1654091691802{padding-bottom: 50px !important;}”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner css=”.vc_custom_1474099857231{padding-top: 30px !important;padding-bottom: 30px !important;}”][vc_column_inner width=”2/3″ offset=”vc_col-lg-offset-2 vc_col-lg-8 vc_col-md-offset-2 vc_col-md-8 vc_col-sm-offset-2″][dt_fancy_separator separator_color=”accent” line_thickness=”3″][dt_fancy_separator separator_color=”accent” line_thickness=”3″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]