Veelgestelde vragen over… voetklachten en oncologische zorg

[vc_row type=”vc_default” margin_top=”0″ margin_bottom=”5″ css=”.vc_custom_1641483586434{margin-bottom: 5px !important;}”][vc_column][vc_column_text]Tijdens de behandeling van kanker kunnen zich allerlei voetproblemen voordoen. Voor de juiste zorg kunnen patiënten kunnen hiervoor terecht bij een oncologisch voetzorgverlener (OVV). De OVV screent daarbij de voeten op bijwerkingen als gevolg van de behandeling. Medisch Pedicure Francisca legt graag uit hoe oncologische voetzorg in zijn werk gaat.

Wat is een oncologische voet?

Bij chemotherapie of andere doelgerichte therapie om kanker te bestrijden gaan niet alleen de zieke cellen, maar ook goede cellen kapot. Na de behandeling herstelt het lichaam door eerst de vitale delen te repareren. Vervolgens zijn als laatste de handen en voeten aan de beurt. Er kunnen daarbij klachten aan de voeten ontstaan als gevolg van het hoge toxische gehalte van de kankerbestrijdende middelen. Hieronder lees je meer over de verschillende klachten die kunnen ontstaan en wat je er zelf tegen kunt doen.

Voetklachten door chemotherapie

Als gevolg van chemotherapie kunnen voetklachten voorkomen. Deze klachten kunnen zich op meerdere manieren voordoen. Mogelijke voetklachten bij behandeling door chemotherapie zijn:

 • Blaren
 • Zere of gevoelige voeten
 • Infecties
 • Roodheid
 • Zwelling
 • Schilferende huid
 • Jeuk

Hoe verzorg je je voeten bij neuropathie?

Onze voeten zijn vaak afgesloten van de buitenlucht door het dragen van sokken en schoenen. Het verzorgen van je voeten kun je doen door de volgende tips na te leven.

 • Vermijd te krappe of te ruime schoenen en hoge hakken
 • Vermijd synthetische materialen, zoals polyester of polyamide
 • Stel je voeten niet onnodig bloot aan UV straling
 • Vermijd blootstelling aan extreme warmte en koude
 • Gebruik zeep verrijkt met vetstoffen
 • Gebruik een geschikte vochtinbrengende crème

Oncologische voetzorg bij Medisch Pedicure Francisca

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van de specifieke klachten. Deze behandeling kan bestaan uit het verwijderen van eelt, het dunner frezen van verdikte nagels of het repareren of herstellen van ingroeiende of gespleten nagels. Naast deze behandeling kan de OVV ook een massage toepassen,. Hierdoor wordt de bloedsomloop gestimuleerd en de pijn verzacht.

Wordt de behandeling van oncologische voetzorg vergoed?

Of de oncologische voetzorg vergoed wordt, hangt af van de zorgverzekeraar en zorgverzekering. Vraag hiernaar bij je zorgverzekeraar. Als je onder behandeling bent van het oncologisch behandelteam is er toestemming nodig voor de voetbehandeling. Als je klaar bent met de chemo-behandeling, heb je voor deze behandeling geen verwijzing nodig. Wil je graag meer weten over de mogelijkheden voor jouw situatie? Neem dan contact op via het contactformulier op de website.[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1654091691802{padding-bottom: 50px !important;}”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner css=”.vc_custom_1474099857231{padding-top: 30px !important;padding-bottom: 30px !important;}”][vc_column_inner width=”2/3″ offset=”vc_col-lg-offset-2 vc_col-lg-8 vc_col-md-offset-2 vc_col-md-8 vc_col-sm-offset-2″][dt_fancy_separator separator_color=”accent” line_thickness=”3″][dt_fancy_separator separator_color=”accent” line_thickness=”3″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]